onsdag 11 augusti 2010

Dag 5


Såhär har himlen sett ut hela dagen! Helt underbart. Idag skulle vi ha cyklat tandem, men det fanns inga lediga, så vi besämde oss för att gå en sväng istället för att cykla. När dagen ändå började med att gå fel tänkte vi att vi lika gärna kunde fortsätta göra resten fel också. Därför började vi vår vandring utan vatten i ryggsäckarna... Jag vet, apklantigt och helt och hållet min idé.
Efter ett tag började vi i alla fall bli törstiga och tog av på en liten väg vi gissade skulle leda oss tillbaka in i stan och förhoppningsvis till en affär. Vi hade rätt och kom fram till ringmuren. Då tänkte vi att vi lika gärna kunde föjla den tills vi kom till den coop forum affär vi visste fanns där någonstans. Vi hade rätt (som vi ju alltid har) och hittade till coop. Ganska precis innan stod ett sightseeingtåg, så vi bestämde oss för att leka riktiga turister och åka tåget. Medan vi väntade på avgång köpte vi dricka, hävde i oss en del av den och njöt i solen. Sedan bar det iväg på en tur runt muren.
Vi lärde oss nog massor, men jag kommer inte ihåg allt just nu. Om jag ska vara ärlig så kommer jag inte ihåg så mycket mer än att det ursprungligen fanns 22 sadeltorn varav nio finns kvar idag, att bönderna samlades utanför muren när Valdemar Atterdag anföll Gotland och hoppades på stöd från visbyborna (alltså bönderna, inte Atterdag), men att deras skallar isället kan ses genomborrade på Gotlands Fornsal och att historien om jungfrutornet förmodligen inte är sann eftersom det tornet bygdes långt efter att jungfrun skulle ha förrått visbyborna och murats in i tornet. 
Efter åkturen tyckte vi att vi lika gärna kunde fortsätta vandra längst med resten av muren och sedan följa strandpromenaden, så det gjorde vi. Vi gick tills vi blev hungriga och då stannade vi vid havskanten och åt vår fattigmanslunch (billig limpa med billig skinkost...), hade det mysigt och njöt ännu mer av solen.


Det äldsta av sadeltornen.


Vår lilla matplats...


...och själva maten.

Sedan var det  på med linneklänningar igen och tillbaka till medeltidsmarknaden. Hellång linneklänning är faktiskt väldigt bekvämt, svalkande men inte halvnaket. Inte för att det hindrar andra tjejer från att klä av sig ändå... Vi har sett en del varianter på alldeles för lite kläder idag.
Föreställningen vi hade tänkt gå på igår (Inte nattvandringen, utan en annan. Nattvandringen fick vi inte plats på, så vi ska gå på den imorgon, tänkte vi.) kunde man inte förboka biljetter till, liksom föreställningen imorgon. Vi kände inte för att stå i en evighetslång kö för att kanske komma in och se en föreställning, så vi valde att gå på ett till tornerspel istället. Där underhölls vi av duktiga riddare och galna gycklare.





Jag köpte ett litet monster på marknaden idag. Eller nej, inte monster, då förolämpar jag honom. Det är en väktare. En liten gubbe som beskyddar mig på resor m.m. Han är jättesöt! Och kvällens glasskula blev nåt så udda som popcornglass. Faktiskt jättegod. Elin åt chokladsorbet. Faktiskt inte alls god.

1 kommentar: